Han Peter Lucas wint Triathlon Zwolle

| 02-09-2017

Zwollenaar Han Peter Lucas is zaterdag in een nieuw parcoursrecord winnaar geworden van de zevende Triathlon Zwolle. De triatleet van Triade moest na 1 kilometer zwemmen in de Milligerplas nog een paar seconden toegeven op Matthijs Kunzel, de winnaar van vorig jaar, maar op de fiets (40 kilometer) wist Lucas de koppositie snel te grijpen en stond die tijdens het hardlopen (10 kilometer) niet meer af. Met zijn eindtijd van 1 uur, 50 minuten en 26 seconden hield hij Kunzel 51 seconden achter zich.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Kort na het passeren van de finishlijn kwam Han Peter Lucas superlatieven tekort om zijn winnende race te beschrijven. “Het ging goed, echt super lekker. Ik heb goed kunnen zwemmen en fietsen en het lopen ging echt fantastisch”, vertelt de winnaar van de Zwolse kwart triatlon, die wist dat Matthijs Kunzel normaal gesproken een betere hardloper is. “Hij heeft mij al een paar keer geklopt, maar ik had vandaag echt super benen. Dus het ging lekker.” Lucas klom vrij snel na Kunzel uit het water en niet veel later was hij zijn grootste concurrent voorbij. “Meteen bij het fietsen pakte ik hem al. Vervolgens ben ik knetterhard doorgefietst en met het lopen had ik gewoon genoeg marge, dus dat was helemaal perfect”, aldus Han Peter Lucas, die ook had genoten van de omstandigheden. “Bijna windstil, lekker zonnetje en niet te warm. Dit is gewoon optimaal sportweer. Beter kan niet. En het evenement is goed georganiseerd. Gewoon super.”

Voor nummer twee Matthijs Kunzel verliep de wedstrijd naar behoren, al was hij er met zijn gedachten niet helemaal bij. “Het was moeizaam. Het ging allemaal wel oké, maar ik mistte een beetje de power. Ik heb een zware nacht gehad, want gisteren heeft mijn schoonvader drie hersenberoertes gehad. Die ligt hier nu in het ziekenhuis. Je merkt dan toch wel dat dat invloed heeft. Maar goed, Han Peter was vandaag gewoon beter”, vertelt Kunzel, die tegenwoordig woonachtig is in Zwolle. “Het zwemmen ging eigenlijk best wel lekker, maar het fietsen was mentaal zwaar. Je moet je kop erbij houden bij die vier rondjes van 10 kilometer en dat lukte gewoon niet de hele tijd. Met het lopen voelde ik mij wel weer goed en ben ik er vol voor gegaan, maar dit was het maximaal haalbare. Dan word je tweede. Nog steeds een prima prestatie.”

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Naast Lucas en Kunzel maakte Peter van Grootheest (1:57:24) het podium op de kwart triatlon compleet. Als 40-plusser ging de Zwollenaar van start in de tweede serie, maar daarin was hij wel sneller dan Arnhemmer Bart Timmermans, de nummer drie van de eerste serie. De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Sarah-Lynn Reuver uit Wijhe. Met een tijd van 2 uur, 10 minuten en 23 seconden hield zij Marijke Zeekant (2:10:55) en Renate Post (2:12:35) achter zich. Team Zoef - bestaande uit zwemmer Niek van der Knokke, fietser Lennaert Steen en hardloper Sander Kloosterziel - ging bij de teamwedstrijd met de hoofdprijs aan de haal. Met een machtige eindsprint liet Kloosterziel de klok stil staan op 1:49:42, waardoor hij zelfs eerder finishte dan Han Peter Lucas.

Ook dit jaar organiseerde Triathlon Zwolle het NK Paratriathlon. In tegenstelling tot vorig jaar ontbrak voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer. Zij moest zich vanwege ziekte noodgedwongen afmelden. Geert Schipper daarentegen was wel weer van de partij en hij verdedigde zijn nationale titel met succes. De winnaar van een zilveren plak op de Paralympische Spelen in Rio zegevierde in een tijd van 1:00:42. Verder werd het podium op de achtste triatlon gevuld door Ruben Slot (1:00:08) uit Dalfsen en de Zwollenaren Oscar Torres Fernandez (1:01:19) en Joep Emmen (1:03:35). Van de vrouwen mochten Marije Dankelman (1:04:27), Marie Klein (1:10:40) en de Zwolse Lieve Tollet (1:12:59) zich na afloop van de achtste triatlon melden bij de prijsuitreiking. Klik hier voor alle uitslagen.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Triatlon, Triade, Peter van Grootheest, Triathlon Zwolle, Han Peter Lucas

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws